Skip to main content

مراحل مختلف ایجاد آتش سوزی چیست؟

بوسیله8 اکتبر, 2023سپتامبر 1st, 2024اطفا حریق, اعلام حریق, عمومی7 دقیقه - زمان مطالعه

در این مقاله، شما راجع‌به علل و مراحل مختلف آتش‌ سوزی در مراکز اداری،‌ تجاری و دیتاسنترها می‌خوانید. در واقع خطر حریق در این اماکن، بیشتر از هرجای دیگری است. حریق می‌تواند از ته‌سیگار یک کارگر گرفته تا اتصال سیستم برق، جرقه الکترود، نشت گاز یا هر عامل دیگری رخ دهد و اگر به‌موقع کنترل نشود، فجایعی بزرگ را به شرکت یا کارخانه مد نظر تحمیل می‌کند. در ادامه این مقاله همراه ما بمانید تا بحث دلایل آتش‌ سوزی و مراحل مختلف ایجاد حریق را در این محیط‌های کاری بیشتر بشکافیم.

آتش سوزی در مراکز خرید

شناخت عللی که موجب آتش‌سوزی در مراکز اداری و دیتاسنترها می‌شوند

درحال‌حاضر در دنیای فناوری اطلاعات، آتش‌‌سوزی در مراکز اداری و دیتاسنترها جزء رخدادهای فاجعه‌باری محسوب می‌شود که خسارت‌های کلانی را به کسب‌وکار وارد می‌کند. در واقع این مشاغل، داده‌های حساسی را پشتیبانی می‌کنند و هنگامی که در دام آتش گرفتار می‌شوند، با مسائلی همچون خرابی دیتا و پروسه سنگین بازیابی اطلاعات مواجه هستند. قبل از اینکه به بررسی مراحل مختلف آتش سوزی بپردازیم، بیایید از علت وقوع این فاجعه بخوانیم. در واقع شناخت این دلایل به شما کمک می‌کند درصورت تجربه این شرایط، بدانید چه واکنشی باید انجام دهید.
مهم‌ترین عامل در ایجاد حریق، می‌تواند اتصال برق در تجهیزات IT‌ باشد. شاخصه‌های مختلف دیگری هم در این اتفاق دخیل هستند که از جمله آنها می‌توان به سیم‌کشی‌های بی‌نظم و گرمای بیش‌ازحد تجهیزات الکترونیکی در اتاق سرور اداره و شرکت‌ها اشاره کرد. دقت کنید که حدالامکان از قراردادن مواد شیمیایی و قابل اشتعال در اتاق سرور و دیتاسنتر خودداری کنید چراکه انبارکردن آنها خطر بالایی را برای رخ‌دادن آتش‌سوزی ایجاد می‌کند.

مراحل مختلف آتش سوزی در محیط کار و دیتاسنترها

مراحل احتراق همیشه یکسان و به یک شکل نیست‌. سوخت‌های مختلف با مشخصات منحصربه‌فرد خود، به‌گونه‌ای بر توسعه حریق اثرگذار هستند. اما نقطه اشتراک همه آنها، این است که از نقطه اشتعال آغاز شده و به‌تدریج بالا می‌رود. پس از رسیدن به حد نهایی، تا حدودی ثابت می‌ماند. در این حالت کم‌کم مقدار سوخت کاهش می‌یابد و احتراق به سیر نزولی می‌رسد. در ادامه با مراحل مختلف آتش سوزی آشنا می‌شوید.

  • اشتعالاولیه: به لحظه بروز آتش، اشتعال اولیه گفته می‌شود.
  • رشدآتش: این مرحله از چند دقیقه تا چند ساعت به طول می‌انجامد. در اوایل آن، دود و گاز زیادی تولید می‌شود و به‌تدریج آتش اوج می‌گیرد‌.
  • پیشرویشعله: آتش و گرمای آن به مواد قابل اشتعال سرایت کرده و درجه حرارت خیلی سریع افزایش می‌یابد.
  • اوجاحتراق: میزان آتش‌سوزی به حداکثر خود رسیده و مواد قابل احتراق همچنان درحال سوختن هستند.
  • پسنشینی: پس از مدتی، سوخت کم می‌شود و حجم آتش نیز رو به کاهش می‌رود.
  • نیمهسوختنودودکردن: این مرحله شامل از هم گسیختگی زنجیره واکنش‌های خودکار احتراق است.
  • خاموشی: در این مرحله، آتش کاملا خاموش شده است.

پیشگیری از پیشرفت مراحل مختلف آتش سوزی با تجهیزات اعلام حریق

به‌کارگیری اقدامات موثر مبارزه با حریق، زمانی که به مقطع حساس اوج‌ رسیده، اهمیت بسیاری دارد. به‌خصوص در محیط‌های کاری مانند شرکت‌ها، اداره‌جات و مهم‌تر از همه اتاق سرور و دیتاسنترها. در واقع آتش‌سوزی در چنین اماکنی هم خسارت‌های مالی و هم خسارت‌های جانی بسیاری را به افراد حاضر در آنجا تحمیل می‌کند. به خطرافتادن اسناد و مدارکی که در این محیط‌ها نگهداری می‌شود هم بحث جدایی دارد.
 عدم پیشگیری از علل آتش سوزی
بنابراین؛ برای اینکه خیلی سریع از وجود اتش مطلع شویم و زمان فرار اشخاص و فعالیت ماموران آتش‌نشانی بیشتر باشد، مجهزکردن ساختمان به تجهیزات اعلام حریق الزامی است. به این منظور عنوان بعدی ما را با دقت مطالعه کنید.

آگاهی از مراحل مختلف آتش سوزی با انواع دتکتورها

در اصطلاح آتش‌سوزی، دتکتور به وسیله‌ای گفته می‌شود که می‌توان به‌واسطه آن حریق یا اثرات جانبی آن مانند حرارت و دود را تشخیص داد. با انواع قابل استفاده این ابزار در محیط‌های اداری آشنا شوید.
آگاهی پیش از حریق با دتکتورها

  • دتکتورحرارتی: ساختار ساده، سرعت واکنش پایین و پوشش‌دهی کمی دارد اما ارزان و قابل اطمینان هستند. این وسیله به تغییرات دما واکنش می‌دهد.
  • دتکتوردودی: از رایج‌ترین دتکتورهاست که سرعت واکنش و پوشش‌دهی خوبی دارد و براساس مکانیسم عملکردی به 4 نوع نوری، یونیزاسیون، بیم دتکتور و دودی مکشی تقسیم می‌شود.
  • دتکتورشعلهای: دارای سرعت واکنش بالایی است و با حساسیت به امواج الکترومغناطیس، اعلام خطر می‌کند‌.
  • دتکتورگازی: در 2 مدل پرتابل و ثابت، جهت تشخیص گازهای سمی ناشی از احتراق استفاده می‌شود.
  • دتکتورمولتی: دتکتورهای دودی حرارتی یا گازی حرارتی، از مدل‌های مولتی این وسیله هستند که در آنها از 2 سنسور استفاده شده است.

لزوم حفاظت از اطلاعات سازمان در مراکز داده و نگهداری اسناد

با توجه به گسترش فناوری اطلاعات و تبدیل خیلی از اسناد کاغذی به دیتا ذخیره بر روی سرورها، لزوم نگهداری از آنها و همچنین دسته اسناد و مدارکی که در اتاق‌های ویژه نگهداری می‌شوند، بسیار مهم است. مهم‌ترین تدبیر در پیشگیری از بروز مراحل مختلف آتش‌ سوزی در چنین اماکنی، این است که اسکلت فلزی ساختمان یا اتاقک‌های مهم با مواد و رنگ‌های ضدآتش پوشانده شود. قفسه‌ها نیز به‌منظور احتیاط بیشتر به زمین متصل نشوند.

حفاظت از اطلاعات توسط سیستم اطفا حریق

تفکیک فضای مربوط به نگهداری اسناد و ذخیره داده‌ها از محل کار کارکنان، اقدام مهم دیگری است که از ایجاد آتش‌سوزی در اثر سهل‌انگاری نیروی انسانی پیشگیری می‌کند. وجود دریچه تهویه هوا و تجهیز اتاقک‌ها به وسایل اعلام حریق از دیگر الزاماتی است که رعایت آنها از بروز آتش‌سوزی می‌کاهد.

آیا امکان بروز مراحل مختلف آتش‌ سوزی در منزل هم وجود دارد؟

با وجود اینکه کارخانه‌ها، مراکز اداری و شرکت‌ها به‌طرز چشمگیری در معرض خطر آتش‌سوزی هستند اما نتایج بررسی‌ها حاکی از این است که سالانه چندین هزار منزل مسکونی هم در خطرات ناشی از حریق می‌سوزند و این یک زنگ خطر برای همه ماست. با توجه به آمار آتش‌سوزی‌های اتفاق‌افتاده در چند سال اخیر، عواملی که سبب بروز این حادثه در منزل می‌شوند، لوازم پخت‌وپز، وسایل گرمایشی در فصل زمستان، لوازم الکترونیکی و برقی با سیستم و مدارهای پوسیده و قدیمی هستند.

با این اوصاف، خطر آتش‌سوزی در هر مکانی در کمین جان و مال انسان‌هاست و جبران خسارت‌های ناشی از آن می‌تواند هزینه گزافی داشته باشد. بنابراین؛ وجود کپسول آتش‌نشانی و دستگاه‌های اطفای حریق در منازل مسکونی به‌ویژه ساختمان‌های تجاری و اداری ضروری است.

جمع‌بندی

با تفصیلاتی که از مراحل مختلف آتش سوزی و آسیب‌های وارده از آن به ساختمان‌های اداری و مسکونی خواندید، باید بگوییم که در واقع آتش هم نعمت است و هم نفرین. گرچه آتش در بسیاری مواقع به منظور بهبود زندگی انسان‌ها استفاده می‌شود اما گاهی اوقات نیز نفرینی برای جان و مال انسان‌هاست. بنابراین؛ درک بهتر نحوه مبارزه با آن، می‌تواند کمک کند تا خودتان، اطرافیان‌تان، کسب‌وکارتان و اموال‌تان را از شر آتش حفظ کنید.

5 / 5 - (6 امتیاز)
Web Master

نویسنده ارشد تیم تولید محتوای شرکت مهندسی پیشگام گستر راتین.

دیدگاه خود را ثبت کنید